Dit recept voor zigeunersaus is eenvoudig aan te passen en biedt een heerlijke, rijke smaak die bij veel verschillende gerechten past.
Zigeunersaus
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Sauzen
Porties
4
Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
20 minuten
Zigeunersaus, ook wel bekend als "Sauce Zigeuner" in het Frans of "Zigeunersauce" in het Duits, is een populaire saus die vaak wordt geserveerd bij gegrild vlees, zoals worstjes, schnitzels, of steaks.
Tuana
Ingrediënten
-
1 grote ui, fijngesneden
-
1 rode paprika, in blokjes gesneden
-
1 groene paprika, in blokjes gesneden
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
400 gram tomatenblokjes uit blik
-
2 eetlepels tomatenpuree
-
1 eetlepel paprikapoeder (zoet of gerookt, naar smaak)
-
1/2 theelepel cayennepeper (aanpassen naar smaak)
-
2 eetlepels azijn (witte wijnazijn of appelciderazijn)
-
2 eetlepels bruine suiker
-
1 theelepel Worcestershiresaus
-
Zout
-
Zwarte peper
-
Olijfolie, voor het bakken
Beschrijving
Groenten Voorbereiden:Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en paprika toe en bak deze tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuut mee.
Saus Maken:Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, cayennepeper, azijn, bruine suiker, en Worcestershiresaus toe aan de pan. Roer goed door.Laat de saus op laag vuur sudderen, onafgedekt, voor ongeveer 20-30 minuten, of tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Roer af en toe.
Op Smaak Brengen:Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Pas de kruiden aan naar wens; voeg eventueel meer paprikapoeder of cayennepeper toe voor extra smaak en pit.
Serveren:Serveer de zigeunersaus warm over een schnitzel, gegrild vlees, of worstjes. Deze saus is ook heerlijk bij frietjes of als dip.
Recept noot
Tips
Voor een Gladdere Saus: Als je een gladdere textuur prefereert, kun je de saus pureren met een staafmixer of in een blender nadat deze gekookt is.
Variaties: Voel je vrij om extra ingrediënten toe te voegen, zoals champignons, courgette, of wortels voor extra groenten in de saus.
Bewaren: Zigeunersaus kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten container, of ingevroren worden voor later gebruik.