Pastinaaksoep is een heerlijke, romige soep die perfect is voor koude dagen. Pastinaak, met zijn zoetige, nootachtige smaak, vormt de basis van deze soep en wordt vaak gecombineerd met ingrediënten zoals appel, aardappel of wortel om de smaak te verrijken.
Pastinaak soep recept
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Soep recept
Porties
4
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
30 minuten
Pastinaaksoep is een voedzaam en troostrijk gerecht dat eenvoudig te maken is en waar je eindeloos mee kunt variëren.
Tuana
Ingrediënten
-
500 gram pastinaken, geschild en in stukjes gesneden
-
1 grote ui, fijngesneden
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden (optioneel, voor extra dikte)
-
1 appel, geschild en in stukjes gesneden (optioneel, voor een zoetere smaak)
-
1 liter groente- of kippenbouillon
-
2 eetlepels olijfolie
-
Zout
-
Zwarte peper
-
100 ml room of kokosmelk voor een veganistische versie
-
Verse peterselie of tijm voor de garnering
Beschrijving
Groenten Voorbereiden:
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten.
Soep Maken:
Voeg de gesneden pastinaken, de blokjes aardappel (indien gebruikt), en de stukjes appel (indien gebruikt) toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
Giet de groente- of kippenbouillon in de pan zodat alle groenten onder staan. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, of tot de pastinaken en aardappelen volledig zacht zijn.
Soep Pureren:
Haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer om de soep in de pan te pureren tot een gladde massa. Als je geen staafmixer hebt, kun je de soep ook in porties in een blender pureren. Wees voorzichtig, want de soep is heet.
Afwerking:
Zet de pan weer op het vuur en roer de room of kokosmelk door de gepureerde soep. Verwarm de soep nog even door, maar laat het niet meer koken. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveren:
Serveer de pastinaak soep warm, gegarneerd met verse peterselie of tijm.
Recept noot
Variaties en Tips
Experimenteer met kruiden zoals nootmuskaat, komijn of currypoeder voor een andere smaakdimensie.
Voeg voor extra hartigheid een paar plakjes gebakken spek of chorizo toe aan de soep bij het serveren.
Voor een nog romigere soep kun je meer room toevoegen, of voor een lichtere versie kun je de room helemaal weglaten.