Een rustiek, Europees geïnspireerd recept voor varkenshaas met geroosterde aardappelen, gebakken uien en appels en sappige varkenshaas. Dit recept voor varkenshaas is perfect voor elk seizoen en zal zeker een favoriet van het hele gezin zijn!
Varkenshaas met appel- en uienpansaus
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Cuisine
Mederlands
Porties
4
Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Calorieën
450
Deze varkenshaas met appel- en uienpansaus is een perfecte combinatie van malse, sappige varkenshaas en een zoetige, lichtzure saus van appels en uien. De varkenshaas wordt eerst goudbruin gebakken, waarna de saus met de rijke smaken van appels, uien, en kruiden wordt toegevoegd om het gerecht een verfijnde en rijke smaak te geven. Dit gerecht is ideaal voor een gezellig diner en kan goed worden geserveerd met aardappelpuree of gestoomde groenten.
Auteur:Tuana

Ingrediënten
- 600 g varkenshaas, in medaillons gesneden
- 2 grote appels (bijvoorbeeld Goudreinet of Elstar), geschild en in stukjes gesneden
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 ml droge witte wijn (optioneel: vervang door kippenbouillon)
- 1 eetlepel honing
- 1/2 theelepel tijm
-
1/2 theelepel rozemarijn
-
Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel azijn (appelazijn of balsamico)
- 100 ml slagroom (optioneel voor een romigere saus)
Beschrijving
1. Bak de varkenshaas
Verhit de olijfolie met 1 eetlepel boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.Kruid de medaillons varkenshaas met zout en peper. Bak de varkenshaas in de hete pan ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn (afhankelijk van de dikte). Haal de varkenshaas uit de pan en zet opzij.
2. Maak de saus
Voeg de gesnipperde ui toe aan dezelfde pan en bak deze in het achtergebleven vet gedurende 3-4 minuten tot de ui zacht en licht gekaramelliseerd is.Voeg de appelstukjes toe en bak deze 2-3 minuten mee totdat ze beginnen te karamelliseren.Voeg de honing, tijm, rozemarijn, en een snuf zout en peper toe. Blus af met de witte wijn (of kippenbouillon) en roer goed door. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken zich goed kunnen mengen en de saus iets indikt.
3. Afwerken van de saus
Voeg de azijn toe en roer door. Proef en pas de smaak aan met extra zout, peper of honing.Optioneel: Voeg de slagroom toe voor een romigere saus en laat dit nog een paar minuten koken.
4. Serveer
Leg de gebakken varkenshaas terug in de pan met de saus en laat dit nog 5 minuten sudderen, zodat de smaken goed in de varkenshaas kunnen trekken.Serveer de varkenshaas met de appel- en uienpansaus eroverheen.