Dit recept is mijn poging om een soep te maken die lijkt op de soep die geserveerd wordt in Reza's restaurant. Het geheime ingrediënt is sumak. Sumak is een zure specerij die in sommige delen van het Midden-Oosten bijna als zout wordt gebruikt. Het is ook een ingrediënt van za'atar, een tafelkruiden die vaak op plat brood wordt gestrooid.
Ingezonden door: Marilyn uit n.v.t., Illinois
Opbrengst: 4-6
Bovenkant formulier
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie of plantaardige olie
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 1 grote stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 middelgrote wortel, gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 28 ounce kan gehakte tomaten
- 4 kopjes kippenbouillon of bouillon
- ½ kopje rode linzen
- 2 eetlepels gedroogde peterselie (of een bosje vers, gehakt)
- 1 tot 2 theelepels sumak
- 1 kleine citroen, geperst (optioneel)
- naar smaak, zout en peper
Bereidingsinstructies:
- Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe en kook tot ze zacht zijn (een paar minuten). Voeg de knoflook toe en voeg dan in een minuut de tomaten en kippenbouillon toe.
- Laat ongeveer 20 minuten sudderen, breng op smaak en laat afkoelen. Pureer de soep en zeef terug in de pan. Hierdoor worden de tomatenschillen en de meeste zaden verwijderd. Voeg de linzen toe en laat weer zachtjes sudderen.
- Proef een linzen in ongeveer 15 minuten om te zien of hij zacht is. Zo niet, ga dan door met koken, maar laat ze niet papperig worden. Voeg de sumak en peterselie toe. Proef op smaak en voeg eventueel citroensap toe.