Een romige en hartige ovenschotel met spruitjes en zwarte knoflook, verrijkt met kaas en kruiden voor een diepe, umami-rijke smaak.
Brussels & Black Garlic Gratin
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Cuisine
Frans
Porties
4
Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Calorieën
250
De Brussels & Black Garlic Gratin is een luxe en smaakvolle twist op de klassieke gratin. Spruitjes worden geroosterd tot ze licht gekaramelliseerd zijn en vervolgens gecombineerd met een zijdezachte roomsaus op basis van zwarte knoflook. Deze gefermenteerde knoflooksoort voegt een subtiele zoetheid en diepe umami-smaak toe, waardoor de gratin een rijke en complexe smaak krijgt.
Met een krokante kaaskorst is dit gerecht perfect als bijgerecht bij feestelijke diners of gewoon als comfort food op een koude dag. Zelfs degenen die normaal geen fan zijn van spruitjes zullen hiervan genieten!
Auteur:Tuana

Ingrediënten
- 500 g spruitjes, gehalveerd
- 3 teentjes zwarte knoflook, fijngeprakt
- 1 teentje gewone knoflook, fijngehakt
- 200 ml slagroom
- 100 ml melk
- 1 tl Dijon-mosterd
-
½ tl zout
-
¼ tl zwarte peper
- 100 g geraspte Gruyère of Parmezaanse kaas
- 50 g geraspte cheddar (optioneel, voor extra smaak)
- 1 el boter
- 2 el paneermeel (optioneel, voor een extra krokante topping)
Beschrijving
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal licht in met boter. Spruitjes bereiden:
- Blancheer de spruitjes 3 minuten in kokend water en laat uitlekken. Bak ze kort in een pan met boter tot ze licht goudbruin zijn. Saus maken:
- Verwarm in een steelpan de slagroom, melk, Dijon-mosterd, zwarte knoflook en gewone knoflook op laag vuur. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Samenstellen:
- Leg de spruitjes in de ovenschaal en giet de roomsaus eroverheen. Bestrooi met Gruyère en eventueel cheddar. Bakken:
- Strooi het paneermeel over de kaas en bak in de oven voor 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is. Serveren:
- Laat de gratin een paar minuten rusten en serveer warm.