Karwijzaad is een plant, die net als venkel zaad behoort tot de scherm bloemen familie. De plant kun je in het wild aantreffen in West-Azië, Europa in weilanden, dijken en op bermen. De zaadjes van de karwijplant, zijn het onderdeel dat gebruikt wordt in gerechten. Gedroogde karwijzaad hebben een azijnachtige, zoete smaak. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als die van komijn. Daarom is het verstandig om karwijzaad met mate te gebruiken. Karwij zijn erg lekker in aardappel-, kaas- en meelgerechten, soepen en zuurkool, maar ook in minder hartige gerechten, zoals in brood of cake.
Wat is het verschil tussen komijn en karwijzaad?
Komijn wordt soms verward met karwij. Komijn is heter naar smaak, lichter van kleur en de zaden zijn groter dan die van karwijzaad. De kenmerkende smaak van komijn is sterk en heeft een warm aroma vanwege het gehalte aan etherische olie.
Toepassing van Karwijzaad
Karwijzaad wordt vooral gebruikt in bakkerijproducten en alcoholische dranken om smaak en aroma toe te voegen. In de bakkerij-industrie wordt karwijzaad niet alleen gemengd in witbrood en roggebrood, maar wordt het ook voor het bakken op het deeg gestrooid voor een beter verspreid aroma en voor het versterken van de smaakindruk
Voor een ruim assortiment in kruiden kunt u altijd Tuanashop bezoeken. Voor lekkere gerechten druk hierop.