Garam masala
Garam masala is een Indiaas specerijenmengsel en betekent letterlijk “heet mengsel”. Alleen niet heet als in scherp/pedis, maar heet als in warm/verwarmend. De geur is warm, aards en kruidig.
In India hebben families en huismoeders vaak een lange traditie van het maken van garam masala. De kruidenmix wordt van moeder op dochter doorgegeven en kan variëren per regio en familie, waardoor het een echte familietraditie wordt. De mix is dagelijks aanwezig in de Indiase keuken.
Deze pasta kan je met de kruidenmix eenvoudig zelf maken: voeg al roerend een beetje water bij de kruidenmix. Voeg net genoeg water toe tot je een dikke, smeerbare pasta hebt.
Wat is garam masala?
Garam masala is een mix van gemalen kruiden die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. De kruiden worden meestal geroosterd om meer smaak en aroma naar voren te brengen, en vervolgens worden ze gemalen. Het woord masala betekent eenvoudigweg ‘kruiden’ en garam betekent ‘heet’. De poedervorm is glutenvrij en veganistisch.
Hoe smaakt het?
Dit specerijenmengsel voegt warmte, zoetheid, bloemige noten en een vleugje warmte toe door de zwarte peper. Het mengsel is bedoeld als zowel een geurige als smaakvolle specerij. Hoewel komijn, koriander en kurkuma je misschien aan curry doen denken, is het specerijenmengsel over het algemeen niet vurig heet.
Koken met garam masala
Garam masala wordt meestal aan het einde van het kookproces toegevoegd, zodat het het gerecht niet alleen op smaak brengt, maar ook bijdraagt aan het aroma. Bovenop het gerecht kan ook wat extra van deze kruiden worden gestrooid. Het wordt traditioneel vers gemaakt en binnen een paar dagen gebruikt. Het is vaak niet de enige specerij en smaakmaker die in een gerecht wordt gebruikt.
Recepten
Deze specerijenpasta wordt gebruikt bij veel vlees- en visgerechten. Je vindt het ook terug in vegetarische en veganistische gerechten en soepen op basis van peulvruchten en groenten.
Omdat garam masala eenvoudigweg ‘kruiden met verschillende niveaus van warmte’ betekent, heb je veel speelruimte als het gaat om het mixen van je eigen versie van dit mengsel. Je kunt de ingrediëntenlijst voor elk recept bekijken en het vermengen met de kruiden die je al bij de hand hebt. Probeer uw recept te variëren totdat u de kruidencombinatie vindt die u het lekkerst vindt.