Witlof, ook wel bekend als witloof of Brussels lof, is een groente met een licht bittere smaak. Heerlijk om een keer thuis te proberen.
Witlof koken
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Groente recept
Porties
4
Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
25 minuten
Witloof is een wel bekende groente in Nederland. Het is zeer gezond en ook heel lekker in een gerecht.
Auteur:Tuana
Ingrediënten
-
4 stronken witlof
-
Water
-
Zout
-
(Optioneel) citroensap of azijn
-
(Optioneel) Nootmuskaat
-
(Optioneel) Koriander
-
(Optioneel) Suiker
Beschrijving
Voorbereiden van de witlof: Begin met het schoonmaken van de witlof. Snijd de onderkant van de stronken een beetje af en verwijder eventuele verkleurde buitenste bladeren. Snijd de stronken in de lengte doormidden en verwijder de harde kern aan de onderkant met een scherp mesje, omdat deze het bitterst is.
Koken: Vul een middelgrote pan met voldoende water om de witlof te bedekken en breng aan de kook. Voeg een snufje zout toe aan het water. Sommige mensen voegen een beetje citroensap of azijn en/of een theelepel suiker toe om de bitterheid van de witlof te verminderen. Voeg de witlof toe aan de pan zodra het water kookt.
Gaarkoken: Laat de witlof ongeveer 10-15 minuten koken, of totdat ze zacht zijn maar nog steeds enigszins stevig. De exacte kooktijd hangt af van de grootte van de stronken en hoe zacht je ze wilt hebben.
Afgieten: Giet de witlof af in een vergiet en laat het even uitlekken. Druk zachtjes op de witlof om overtollig water te verwijderen.
Serveren: De gekookte witlof is nu klaar om te serveren. Je kunt het op smaak brengen met peper en zout, besprenkelen met gesmolten boter, of overgieten met een saus naar keuze, zoals een romige kaassaus of een Hollandaisesaus.
Recept noot
Variaties en Tips
Gegratineerd: Gekookte witlof kan worden overgoten met een saus en kaas, en dan onder de grill gezet worden tot de kaas goudbruin en bubbelend is. Salade: Gekookte en afgekoelde witlof kan worden gemengd met andere ingrediënten voor een frisse salade.
Roerbakken: Na het koken kan witlof ook snel worden geroerbakt met knoflook, olie, en andere groenten voor een extra smaakdimensie.
Het koken van witlof is slechts het begin; experimenteer met verschillende kruiden, sauzen, en bereidingswijzen om de veelzijdigheid van deze unieke groente te ontdekken.