Baba ganoush kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden en is zowel lekker op kamertemperatuur als koud. Het is een veelzijdige dip die je ook kunt gebruiken als spread op sandwiches of wraps voor een extra smaakdimensie.
Baba ganoush recept
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Saus recept
Porties
4
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
30 minuten
Baba ganoush is een heerlijke mediterrane dip gemaakt van geroosterde aubergine, tahini, knoflook, citroensap en olijfolie. Het heeft een romige textuur en een rijke smaak, perfect om te dippen met pitabroodjes of groenten, of als spread op brood.
Tuana
Ingrediënten
-
2 middelgrote aubergines
-
2 tot 3 eetlepels tahin (sesampasta)
-
1 teentje knoflook, geplet
-
Sap van 1 citroen
-
2 eetlepels olijfolie
-
Zout naar smaak
-
Een snufje gemalen komijn (optioneel)
-
Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
-
Paprikapoeder (voor garnering)
Beschrijving
Aubergines Roosteren:Verwarm de oven voor op 200°C. Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.Rooster de aubergines in de oven voor ongeveer 40-45 minuten, of tot de buitenkant zwartgeblakerd is en het binnenste zacht. Je kunt de aubergines ook roosteren boven een open vlam op het fornuis voor een meer rokerige smaak. Draai ze regelmatig om totdat de buitenkant gelijkmatig geblakerd is.
Aubergines Bereiden:Haal de aubergines uit de oven of van het fornuis en laat ze iets afkoelen. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden en schep het zachte binnenste eruit met een lepel. Laat het vocht uitlekken.
Baba Ganoush Maken:Doe het auberginevlees in een kom en prak het met een vork of pureer het in een keukenmachine voor een gladdere structuur.
Voeg de tahin, geplette knoflook, citroensap, olijfolie, zout en gemalen komijn toe. Meng alles goed door elkaar. Proef en pas de hoeveelheden aan naar je eigen voorkeur.
Serveren:Doe de baba ganoush in een serveerschaal. Maak met de achterkant van een lepel een mooi patroon in de dip. Druppel er wat extra olijfolie over en bestrooi met de fijngehakte peterselie en een beetje paprikapoeder voor de kleur.
Serveer de baba ganoush met warm platbrood, zoals pita of naan, of met een assortiment van verse groenten.