Beef Wellington is een klassiek gerecht dat bestaat uit een dik stuk mals rundvlees, meestal ossenhaas, omwikkeld met duxelles (een mengsel van fijngehakte champignons, sjalotten en kruiden), vervolgens verpakt in bladerdeeg en gebakken tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
Wellington beef recept
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Vlees recept
Porties
4
Voorbereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Beef Wellington is een favoriet bij speciale gelegenheden vanwege de verfijnde presentatie en heerlijke smaken.
Tuana
Ingrediënten
-
1 ossenhaas (ongeveer 1 kg), op kamertemperatuur
-
Zout
-
Zwarte peper
-
2 eetlepels olijfolie
-
500 gram champignons, fijngehakt
-
2 sjalotten, fijngehakt
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
2 eetlepels verse tijm, fijngehakt
-
100 ml droge witte wijn
-
2 eetlepels Dijonmosterd
-
6 tot 8 plakken prosciutto
-
500 gram bladerdeeg, ontdooid als het bevroren was
-
1 ei, geklopt voor het glazuur
Beschrijving
Voorbereiding van de Ossenhaas:Bestrooi de ossenhaas royaal met zout en peper.Verhit de olijfolie in een grote pan op hoog vuur. Schroei het vlees rondom bruin, ongeveer 1-2 minuten per kant. Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Smeer het daarna in met de Dijonmosterd.
Duxelles Maken:Doe de champignons, sjalotten, knoflook en tijm in een keukenmachine en pulseer tot een fijne pasta.Verhit een pan op middelhoog vuur zonder olie en voeg de champignonmengsel toe. Bak tot het meeste vocht is verdampt en de duxelles droog is, ongeveer 10-15 minuten. Blus af met witte wijn en laat het geheel afkoelen.
Assemblage:Leg een groot stuk plasticfolie op een werkoppervlak en leg de plakken prosciutto overlappend in een rechthoek op het folie. Verspreid de afgekoelde duxelles gelijkmatig over de prosciutto.
Leg de ossenhaas in het midden en rol het geheel strak op met behulp van het plasticfolie. Koel in de koelkast voor minstens 30 minuten.
Bladerdeeg:Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een groot genoeg vel om de ossenhaas te omhullen. Verwijder het plasticfolie en leg de ossenhaas in het midden van het deeg. Vouw het deeg over het vlees en knijp de naden dicht. Snijd overtollig deeg weg. Maak met een mes kleine insnijdingen in het deeg voor de decoratie.
Bakken:Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de Beef Wellington op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden. Bestrijk het geheel met het geklopte ei.
Bak in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is, ongeveer 25-30 minuten voor medium-rare. Laat het 10 minuten rusten alvorens te snijden.
Recept noot
Serveer je Beef Wellington met bijvoorbeeld aardappelpuree en groene groenten voor een complete en indrukwekkende maaltijd.