Deze tomatensoep is een heerlijk comfort food dat eenvoudig aan te passen is aan je eigen smaakvoorkeuren.
Tomaten soep
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Groente soep
Porties
4
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
30 minuten
Tomatensoep is een klassiek gerecht dat geliefd is om zijn eenvoud en heerlijke smaak.
Tuana
Ingrediënten
-
1 kg rijpe tomaten, in kwarten
-
2 middelgrote uien, grof gesneden
-
2 wortels, in stukjes
-
2 stengels bleekselderij, in stukjes
-
4 teentjes knoflook, geplet
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 liter groente- of kippenbouillon
-
2 laurierblaadjes
-
1 theelepel suiker (optioneel, om de zuurheid van de tomaten te balanceren)
-
Zout
-
Zwarte peper
-
Verse basilicum, voor garnering
-
Room of crème fraîche, voor serveren (optioneel)
Beschrijving
Groenten Voorbereiden:Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tomatenkwarten, uien, wortels, bleekselderij en knoflook op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster de groenten in de voorverwarmde oven tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren, ongeveer 25-30 minuten.
Soep Koken:Doe de geroosterde groenten over in een grote soeppan. Voeg de bouillon, laurierblaadjes en suiker toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Pureren:Verwijder de laurierblaadjes. Gebruik een staafmixer om de soep direct in de pan te pureren tot een gladde massa. Als alternatief kun je de soep in porties in een blender pureren; wees voorzichtig, want de soep is heet.
Op Smaak Brengen en Serveren:Proef de soep en pas de kruiding aan met zout en peper. Als de soep te dik is, kun je wat extra bouillon toevoegen tot je de gewenste consistentie bereikt.Serveer de soep warm, gegarneerd met verse basilicum. Voeg naar wens een scheutje room of een lepel crème fraîche toe aan elke kom.
Recept noot
Variaties
Met Proteïne: Voeg gekookte kip, gehaktballetjes of witte bonen toe voor een eiwitrijke variant.
Extra Groenten: Voeg andere geroosterde of gesauteerde groenten toe zoals paprika, courgette of spinazie voor extra smaak en voedingswaarde.
Croutons: Serveer met zelfgemaakte croutons voor extra textuur en smaak.