Gegrilde Paneer Masala
Traditioneel werd de kaas in dit Indiase gerecht in de pan gebakken en vervolgens toegevoegd aan de groentesaus. De grill verandert alles. Serveer dit met basmati, Chapati of Naan.
Ingrediënten
- 2 kleine rode uien, in partjes gesneden
- 1 paprika, gezaaid en in stukken van 1 tot 1-1/2-inch gesneden
- 1 eetlepel plantaardige olie van goede kwaliteit, plus meer om te poetsen
- 4 kopjes cherry- of druiventomaten
- 1 of meer dikke stukken paneer (14-16 ounces)
- 1 grote ui, in blokjes gesneden
- 1 stuk verse gember van 1 inch, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 4 teentjes verse knoflook, gepeld
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- ¼ theelepel gemalen rode chiliepeper
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1/2 kopje yoghurt
- garneer verse koriander, gehakt
Bereidingsinstructies:
-
Als je bamboe of houten spiesen gebruikt, week ze dan 30 minuten in water. Start de kolen of verwarm de gasgrill voor direct koken op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de roosters schoon zijn.
2. Rijg de rode ui en paprika aan spiesjes. Bestrijk met olie. Gooi de tomaten in een middelgrote kom met 1 eetlepel olie tot ze bedekt zijn. Rijg de tomaten aan spiesjes of giet ze in een geperforeerde grillpan.
3. Leg de paneer-, ui- en paprikaspiesjes en tomaten op de grill direct boven het vuur. Sluit het deksel. Kook de kaas, één keer draaiend, tot het bruin is in vlekken, 3 tot 5 minuten per kant. Breng over naar een snijplank. Kook de tomaten, draai de spiesen of schud de pan meerdere keren, tot ze kreuken en bruin worden of op enkele plaatsen verkolen, 5 tot 10 minuten; overbrengen naar een schaal. Kook de ui en paprika, draai ze af en toe, tot ze zacht en op sommige plaatsen bruin zijn, 10 tot 20 minuten. Leg op de schaal en haal van de spiesjes. Snijd de paneer in blokjes van 1 inch of kleiner. (Je kunt de groenten enkele uren of zelfs de dag ervoor grillen en paneren, laten afkoelen, afdekken en in de koelkast bewaren.)
4. Doe de stukjes ui in een blender of keukenmachine samen met de gember en knoflook en pureer tot een gladde massa, schraap de zijkanten van de kom indien nodig.
5. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uienpuree toe (het is niet nodig om de blender of werkkom af te wassen), komijn, kurkuma en rode peper en bestrooi met zout en peper. Kook, roer tot het geurig en goudbruin is, 8 tot 10 minuten.
6. Pureer de gegrilde tomaten. Voeg het uienmengsel toe en kook, onder een paar keer roeren, tot veel vocht is verdampt, 5 tot 10 minuten. Haal van het vuur en roer de yoghurt, ½ kopje water en de gegrilde paneer en groenten erdoor. Proef de saus en breng op smaak met eventueel meer rode peper. Keer terug naar de kachel en stel de warmte in op een zachte bubbel. Kook de paneer en groenten worden erdoor verwarmd. Garneer met de koriander en serveer.