Bobotie is een heerlijk en kenmerkend Zuid-Afrikaans gerecht. Het is een ovengerecht met gehakt, gekruid met specerijen en bedekt met een laagje geklutst ei.
Boboti recept
Geschatte huidige beoordelingssterren door gebruikers van het aantal beoordelingen
Categorie
Vlees recept
Porties
4
Voorbereidingstijd
25 minuten
Kooktijd
45 minuten
Boboti is een comfort food dat rijk is aan smaken en geschiedenis, en biedt een heerlijke kennismaking met de Zuid-Afrikaanse keuken.
Auteur:Tuana
Ingrediënten
-
500 gram rundergehakt
-
2 middelgrote uien, fijngehakt
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 appel, geschild en geraspt
-
100 gram rozijnen
-
2 eetlepels amandelvlokken (optioneel)
-
2 eetlepels kerriepoeder
-
1 theelepel kurkuma
-
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
-
1/2 theelepel gemalen kaneel
-
1 snee brood, geweekt in melk
-
2 eetlepels chutney
-
2 eetlepels worcestersaus
-
1 eetlepel azijn
-
Zout
-
Peper
-
300 ml melk
-
2 grote eieren
-
Enkele laurierbladen
-
Of verse citroenbladeren
Beschrijving
Bereidingswijze
Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C.
Gehaktmengsel Bereiden:Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak de rul. Voeg de uien en knoflook toe aan het gehakt en bak tot de uien glazig zijn. Roer de geraspte appel, rozijnen, amandelvlokken (indien gebruikt), kerriepoeder, kurkuma, kruidnagel, en kaneel erdoor. Knijp de overtollige melk uit het geweekte brood, verkruimel het, en voeg toe aan het mengsel samen met de chutney, worcestersaus, en azijn. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur, roer af en toe.
Gehaktmengsel in Ovenschaal: Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het licht aan.
Topping Bereiden en Toevoegen:
Klop in een kom de melk en eieren samen en giet dit over het gehaktmengsel in de ovenschaal. Leg de laurierbladen of citroenbladeren bovenop.
Bakken:Bak de boboti in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 tot 35 minuten, of totdat de topping gestold en goudbruin is.
Serveren:Laat de boboti een paar minuten afkoelen voordat je het serveert. Serveer met geelrys, chutney, en sambals naar wens.
Recept noot
Tips
Geelrys: Voor een traditionele begeleiding kook je rijst met een beetje kurkuma, wat het zijn kenmerkende gele kleur geeft, en voeg je een handje rozijnen toe aan de kookrijst voor extra zoetheid.
Variaties: Boboti kan ook gemaakt worden met lamsvlees of een combinatie van vlees. Experimenteer met verschillende gedroogde vruchten zoals abrikozen of pruimen voor een andere smaak.