Wat is kardemom?
Kardemom is een broer van de specerij gember. Het is een zeer gekende specerij die over de hele wereld gebruikt wordt. Je kan kardemom vooral terugvinden in Indiaanse en Midden-Oosterse gerechten.
Kardemom wordt verwerkt in allerlei gerechten waarvan de meeste mensen het niet weten. Zo wordt kardemom in Nederland gebruikt om speculaas- en koekkruiden te maken.
Je koopt kardemom niet voor niets. Het is één van de duurste specerijen op de wereld. Het voordeel van kardemom, is dat je een klein aantal nodig hebt waardoor je lang kan genieten van deze specerij.
Kardemom heeft 2 varianten namelijk groene en zwarte peulen. De groene kardemom wordt gebruikt in lichte gerechten en zorgt voor pit en frisheid. De zwarte kardemom wordt gebruikt in stevige en pittige gerechten zoals curry’s en stoofpotten. Zwarte kardemom zorgt voor kracht en warmte in je gerecht.
De bruinzwarte zaadjes die in de groene peul zitten van de kardemom hebben een frisse smaak met een ondertoon van eucalyptus. Er komt een heerlijke, bloemachtige smaak vrij met de juiste dosering, maar je moet oppassen want deze kruid overheerst snel.
Wat veel mensen niet weten, is dat kardemom gezonde stoffen, vitamines en minerale bevat. Er zijn zelfs studies lopende over het effect op bepaalde vormen van kanker.
Wat zijn voordelen van kardemom?
Kardemom heeft verschillende positieve effecten op ons lichaam. Dat wil niet zeggen dat jij ze allemaal gaat ervaren. Ik som even op welke voordelen kardemom heeft:
Als eerste kalmeert kardemom het maagzuur waardoor de vertering sneller loopt en maagzweren verminderd wordt.
Ten tweede wordt kardemom al jaren gebruikt om een slechte adem tegen te gaan. Doordat kardemom een frisse geur bevat onder andere van citrus en bergamot, krijg je een frisse adem.
Ten derde bevat deze kruid enorm veel antioxidanten die een positief effect hebben op onze bloeddruk. Het heeft een urine afdrijvend effect. Zo haal je overtollig vocht uit je lichaam en wordt de druk rondom je hart minder.
Ten vierde heeft kardemom een effect op onze ademhaling. Zoals eerder vermeld heeft kardemom een ontspannend effect. Het inademen van de dampen van een warme kardemom thee is dus ideaal voor je ademhaling.
Als vijfde puntje kunnen we zeggen dat kardemom ervoor zorgt dat je minder last ervaart van ontstekingen en preventief te werk gaat tegen ontstekingen.
Als zesde puntje heeft kardemom een effect op de groei van bepaalde schimmelinfecties.
Tot slot heeft het een zeer gunstig effect op bacteriële infecties. In kardemom zit een bepaalde stof waardoor hij antimicrobieel wordt. Zo wordt je lichaam van buiten af beschermt tegen infecties en kan voedselvergiftigingen tegengehouden worden.
Welk kruid kan kardemom vervangen?
Kardemom kan je met bepaalde specerijen vergelijken zoals piment, kaneel en nootmuskaat. Toch is er geen enkele andere specerij die deze vrij unieke en zeer uitgesproken smaak kan evenaren. Heb je kardemom nodig en geen tijd om naar de winkel te gaan? Combineer dan kaneel en gember met elkaar.
Wat doe je met kardemom?
Met deze specerij kan je allerlei zoete en hartige gerechten maken. We zien meer en meer dat er warme en koude dranken gecombineerd worden met kardemom.
Uit onderzoek blijkt dat kardemom het beste effect heeft bij zoete aardappelen, appels, sinaasappels, peren en verschillende peulvruchten.
Handig om te weten, is dat één theelepel kardemompoeder overeen komt met de zaden van zes peulen dus je hebt maar weinig nodig om een gewenste smaak te krijgen.
Een populair drankje is de ‘kardemom-koffie’ die in het Midden-Oosten zeer veel gedronken wordt. Het is koffie met een vleugje kardemom. Het zorgt ervoor dat er een goede balans is tussen de zuurgraad en het stimulerend effect van de cafeïne.
Hoeveel kardemomthee mag ik dagelijks drinken?
Kardemomthee is zeer geliefd bij theedrinkers vanwege het ontspannend en krampstillend effect. Er worden ook voordelen zoals het beperken van stress, buikkrampen of een slechte spijsvertering aan kardemom gelinkt.
Ondanks kardemom gezonde stoffen met zich meedraagt en het stimulerend effect van cafeïne beperkt, raden we aan om maximum twee kopjes kardemomthee te drinken per dag.
Mensen die galstenen hebben, kunnen kardemom het best vermijden. Het is mogelijk dat je door het regelmatig gebruiken van deze specerij of je door een te grote hoeveelheid last krijgt van je maag.
Voor het maken van een heerlijke kardemomthee heb je 5 kardemompeulen nodig en 250ml kokend water.
Gebruik je medicijnen, heb je een chronische ziekte, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Consulteer dan altijd vooraf een arts of verloskundige voordat je kruidenthee gaat drinken.
Is kurkuma hetzelfde als kardemom?
Kardemom is een nauwe verwant van gember en kurkuma. De twee specerijen zijn een heerlijke combinatie als je een kopje thee zet. Beide specerijen bevatten gezonde stoffen, vitamines en minderalen die bevorderend zijn voor ons lichaam.
Toch zijn deze twee specerijen niet hetzelfde. Bij kurkuma is de wortel de bron voor de specerij. Bij kardemom zijn het de zaadjes die zo gewild zijn.
Kan je kardemom zo eten?
Neen, kardemom is niet bedoeld om zo op te eten. Het is eens specerij die dient om smaak te geven aan gerechten of aan warme en koude dranken.
Er wordt aangeraden om maximum10 kardemompeulen of 2 theelepels poeder te gebruiken, maar het is vooral een kwestie van toevoegen en proeven omdat men met minder voldoende smaak kan hebben aangezien deze specerij krachtig is van smaak.
Waar kan ik kardemom verkrijgen?
Kardemom is te koop in grote etenswaren zoals Albert Heijn, maar vooral online is er een groot aanbod aan kardemom. Zo kan je kardemompoeder of kardemompeulen op onze website verkrijgen aan een prijs-kwaliteitverhouding. Bezoek onze website op www.tuanashop.nl