Steranijs kruiden (heel)
Steranijs lijkt qua smaak op anijs, maar is pittiger en krachtiger van smaak. Anijs boom is afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt ook gekweekt in Cambodja, Laos, Japan en op de Filipijnen. Steranijs wordt in Europa in voedsel gebruikt sinds de 17e eeuw. De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht.
Steranijs heeft een sterke geur van anijs aangezien de etherische olie grote hoeveelheden anethol bevat. De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant. Steranijs is een bestanddeel van het Chinese vijfkruidenpoeder. Het wordt ook gebruikt als ingredient in kraamanijs. Er zijn twee soorten. In onze keuken gebruiken we meestal de zaden van de anijsplant.
De plant komt oorspronkelijk uit de oostelijke gebieden rond de Middellandse zee. De zaadjes hebben een frisse en wat zoete smaak. Ze zijn heel of gemalen verkrijgbaar. Anijs wordt in de keuken overal voor gebruikt. Er is ook steranijs verkrijgbaar. Deze komt van oorsprong uit China waar de vruchten aan een groenblijvende boom groeien. Anijs moet met mate gebruikt worden vanwege de al snel overheersende smaak.
Het was bekend dat anijs afkomstig was van de magnolia-familie. Steranijs is een soort plant die eruitziet als geurig glas en veel elliptische bladeren heeft met bladeren in de vorm van een ellips. Steranijsbloemen zijn planten die in grijs of bruin kunnen rijpen en minder dan 6 en meer dan 9 stuks opleveren. Het is bekend dat steranijs een actieve rol speelt bij het op natuurlijke wijze oplossen van gezondheidsproblemen. Deze kruiden wordt fijngemaakt en in kokend water en het is vooral goed dat verschillende perversieproblemen goed zijn en de steranijsolie wordt aangebracht door de opties met reuma te masseren.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN STERANIJS?
Het is goed tegen hoesten; Het vermindert klachten als astma, bronchitis en kortademigheid. Om deze reden wordt steranijs ook gebruikt bij het maken van hoestsiroop.