Kerrie Masala
De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt naast gele kerrie ook rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. In het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter. De smaak van kerrie masala komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt in combinatie met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.
Wat is kerrie masala?
Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingredienten worden vers geroosterd en gemalen. Door dit proces komt het aroma optimaal tot zijn recht. In de keuken Garam masala is een Indiaas specerijenmengsel waarbij de specerijen eerst worden geroosterd en vermalen. Letterlijk betekent ‘heet mengsel’.
Het is een belangrijk ingredient in veel Indiase gerechten zoals tandoori kip tikka. Garam masala geeft gerechten een warme smaak, zonder dat het pikant is. Het recept en de wijzen waarop het bereid wordt verschilt van streek tot streek en zelfs per huishouden. Iedere familie heeft een eigen variant, die moeders doorgeven aan hun dochters. Hoofdingredienten zijn komijnzaad, peperkorrels, kaneel, gemalen nootmuskaat, kardemompeulen, kruidnagel, venkelzaad, mosterdzaad en korianderzaad.