Nootmuskaat bollen
Nootmuskaat bollen zijn een goede toepassing bij soepen en sauzen en allerlei soorten vleesgerechten. Het heeft een aromatische, zoete, rijke maar ook warme smaak. Wanneer Nootmuskaat met mate wordt gebruikt geeft het karakter aan zoete en pittige sauzen.
Nootmuskaat bollen zijn zeer hard: in de keuken wordt de Nootmuskaat daarom alleen in geraspte vorm (nootmuskaat) gebruikt. Er is fabrieksmatig gemalen nootmuskaat op de markt, maar men kan ook Nootmuskaat kopen en die zelf met een nootmuskaatrasp raspen. Het woord nootmuskaat is een verbastering van het Latijnse “nuces moschatae”, hetgeen “naar muskus ruikende noten” betekent.
Informatie over Nootmuskaat Bollen
De Nootmuskaat bollen is een gedroogde pit van de vlezige, okergele, abrikoosachtige vrucht. De pit nootmuskaat wordt door een harde bast omgeven: na het drogen in de zon barst de bast en komt de nootmuskaat met de zaadrok vrij. De zaadmantel (zaadrok), die om de nootmuskaat heen zit, wordt ook gedroogd en wordt onder de naam foelie eveneens in de keuken gebruikt. Na het drogen van de vrucht en de noten wordt de muskaatnoot bepoederd met kalk. Dit dient om aantasting door insecten te voorkomen.
De belangrijkste productiecentra voor nootmuskaat zijn Indonesië en Grenada, die respectievelijk 75% en 20% van de nootmuskaat verbouwen.
Combinaties met Nootmuskaat
Nootmuskaatbollen zijn traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas. Door de sterke smaak is een kleine hoeveelheid al voldoende.
Hoe smaakt nootmuskaat?
Nootmuskaat heeft een fris, rijk aroma en een houtige, bitterzoete smaak met kruidnagel. Het is warm en aromatisch met een diepe smaak.
Waar gebruik je nootmuskaat bollen voor?
Gemalen nootmuskaat kan worden toegevoegd aan zowel zoete als hartige recepten. Bij gebruik in taarten, brood, gebak, fruitgerechten en taarten past het goed bij gember, kaneel en kruidnagel. In combinatie met lamsvlees, kalfsvlees is het ook heerlijk.
Koken met nootmuskaat bollen
Bij gebruik in cakes, brood, gebak, fruitgerechten en taarten past nootmuskaat goed bij gember. Nootmuskaat wordt traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in de bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas. Door de sterke smaak is een kleine hoeveelheid al voldoende. .
De nootmuskaat is de gedroogde pit van de vlezige, okergele en abrikoosachtige vrucht. De pit is door een harde bast omgeven: na het drogen in de zon barst de bast en komt de muskaatnoot met de zaadrok vrij. De zaadmantel (zaadrok), die om de muskaatnoot heen zit, wordt ook gedroogd en wordt onder de naam foelie eveneens in de keuken gebruikt.