Geraspte kokos is het vruchtvlees van een rijpe kokosnoot (zo’n harige bruine, niet zo’n jonge witte) wordt eerst geraspt of geschaafd en in zon of oven langzaam gedroogd. Soms wordt het eerst besprenkeld met suikerwater, dan krijg je dus zoete kokosrasp.
Kokos bevat tamelijk veel verzadigde vetten, maar dit betekent niet dat kokos ongezond is. De verzadigde vetten in kokos bestaan immers grotendeels uit de middelmatige vetzuurketen. Hierdoor kan de lever de vetten makkelijk en snel afbreken waardoor ons metabolisme versneld wordt. Kokos zit verder bomvol vezels en werkt als een soort smeermiddel voor je darmen.
Verder zit kokos vol antioxidanten.
Vroege Spaanse ontdekkingsreizigers noemden het kokos, wat “Gezicht van de aap” betekent, omdat de drie inkepingen (ogen) op de harige kokosnoot op het hoofd en het gezicht van een aap lijkt. Nucifera betekent “noten-drager“.
De kokosnoot is een voedzame bron van vlees, sap, melk en olie en die bevolkingsgroepen over de hele wereld al voor vele generaties voedt waaronder de volgende problemen behandeld kunnen worden: abcessen, astma, kaalheid, bronchitis, blauwe plekken, brandwonden, verkoudheid, obstipatie, hoesten, oedeem, dysenterie, oorpijn, koorts, griep, onregelmatige of pijnlijke menstruatie, geelzucht, luizen, ondervoeding, misselijkheid, huiduitslag, schurft, scheurbuik, huidinfecties, keelpijn, zwelling, kiespijn, zweren, maagklachten, zwakte en wonden.
Bevat veel calorieën en verzadigde vetten. Kokos en kokosvet bevatten veel energie en verzadigde vetzuren. Het advies is daarom om deze alleen bij uitzondering te eten.