CITROENZUUR
Citroenzuur is een wit, korrelig poeder dat wordt geëxtraheerd uit het sap van citroen en andere zure vruchten (kruisbessen, citroenen, limoenen en ananas).
De sterke, scherpe smaak van citroenzuur wordt gebruikt als smaakstof voor voedingsmiddelen, dranken en zelfs een paar van onze zoutvrije mengsels. De smaak van citroenzuur kan snel overheersend worden, waardoor je het zorgvuldig moet gebruiken.
Voordelen citroenzuur
De frisse en zure smaak die citroenzuur meegeeft, is niet de enige reden dat mensen voor deze kruidensoort kiezen. Er is namelijk ook sprake van een aantal andere positieve effecten die het heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende twee hoofdpunten:
#1: Antioxidant
Citroenzuur is een antioxidant. Dit betekent dat het schadelijke deeltjes uit de cellen onschadelijk maken. Deze vrije radicalen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor veroudering van het lichaam. Daarmee is de werking van citroenzuur op dit gebied ongeveer gelijk aan die van een kaneelstok.
#2: Natuurlijk conserveermiddel
Een tweede belangrijke eigenschap van citroenzuur is dat het een natuurlijk conserveermiddel is. Dit houdt dan onder andere weer in dat het de groei van ongewenste bacteriën en bepaalde schimmels tegengaat.
Gebruik citroenzuur daarom dan ook niet alleen voor de toevoeging qua smaak, maar hou in het achterhoofd welke andere positieve effecten deze kruid heeft.
Voedselindustrie
Geproduceerd citroenzuur is een van de meest voorkomende voedingsadditieven ter wereld.
Het wordt gebruikt om de zuurgraad te verhogen, de smaak te verbeteren en te conserveren
Frisdranken, sappen, dranken in poedervorm, snoep, diepvriesproducten en sommige zuivelproducten bevatten vaak vervaardigd citroenzuur.
Het wordt ook toegevoegd aan ingeblikt fruit en groenten om te beschermen tegen botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door de toxine-producerende Clostridium botulinum-bacterie.