Chili Peper vlokken. Ze zijn gedroogde rode pepervlokken. Misschien ken je het wel: in Turkije staat het in restaurants vaak naast de zout en chili peper in een schaaltje op tafel. Pul biber wordt gemaakt van de Aleppo peper. Als deze pepers rijp zijn en gedroogd zijn. Vervolgens gaan de zaadjes eruit gehaald (waardoor pul biber niet extreem pittig is) en gaan ze in de machine om zo ze grof te malen. Soms komt er ook zout bij kijken.
Wat is het Chili Peper Vlokken?
Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chili pepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chili peper. Maar let op: in het Westen gaat er met chilipoeder vaak een kruidenmengsel die bedoeld is gemalen chili peper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken. Dit chilipoeder is gebruikt voor Zuid- Amerikaanse gerechten zoals chili con carne, gebruik dit niet in Aziatische gerechten. Niet dat het oneetbaar wordt, maar het smaakt dan echt anders.
Hoe te Gebruiken?
Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren. Een halve theelepel goede cayennepeper kan al teveel zijn voor een gerecht en een halve cup mild peperpoeder te weinig. Opletten geblazen dus. Luchtdicht vrijwel onbeperkt houdbaar, al neemt de kwaliteit/smaak in de loop der tijd wel af natuurlijk. Tip: koop gedroogde chilipepers en maal je eigen vlokken/poeder. Voor een ruim assortiment in kruiden kunt u altijd Tuanashop bezoeken.