Cardamom peulen:
Kardemom heeft een doordringende, maar ongrijpbare smaak. Dit harsachtige kruid bevat tevens een vleugje eucalyptussmaak. Deze frisse, geurige groene peulen zijn ideaal voor het weken in koffie of thee, of het op smaak brengen van marinades of rijstgerechten.
Groene kardemom wordt gebruikt in lichte gerechten en zorgt voor pit en frisheid. Zwarte kardemom zorgt daarentegen juist voor kracht en warmte in je gerecht en wordt daarom gebruikt in stevige en pittige gerechten, zoals curry’s en stoofpotten.
Wat zit er in kardemom?
Net zoals veel kruiden net zo effectief zijn bij bepaalde aandoeningen als sommige medicatie geldt dit ook voor kardemom. Wat er in dit natuurlijk antibioticum zit?
- niacine (B3)
- thiamine (B1)
- pyridoxine (B6)
- vitamine A en C
- Mineralen: natrium, kalium, calcium, koper, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor en zink.
In de traditionele Oosterse geneeskundige is het een stimulant voor de spijsvertering. Voor je mondhygiëne doet het antibioticum ook zeker iets. Je kunt het net als de oude Egyptenaren kauwen om je gebit te reinigen.